Tämjer de mörka krafterna, del II

Vi ska ut på ett nattpass. Jobbet spökar i bakgrunden, lunchen blev hastigt inmundigad mellan Teams-möten. Skönt att komma iväg på träning.

Inläsning för förenkling

Rensa hjärnan och fokusera

Men vänta lite nu. Starten har redan gått! Att träna kopplar av hjärnan från jobbet men det går inte av sig själv. Att rensa hjärnan för att fokusera på träningen startar när träningskläderna åker på. Vad sa nu coachen Axel att jag skulle fokusera på?

 • Arbetet med kompassen
 • Använd de stora höjderna
 • Avståndsbedömningen

Repeterar instruktionerna inför passet på väg i bilen till nattpass nummer 9 i ordningen.

Förenkla, på riktigt

Vi diskuterar vägvalet till första. Jag vill gå rakt på. Fint höjdparti att passera, borde vara enkelt. Men Axel vill annorlunda. Följ stigen! Det tar kanske 30 sekunder till, men ger mer tid att läsa in sträckan, avgöra exakt hur kontrollen ska tas.

Vi förenklar på riktigt. Frestelsen att gå rakt på och läsa längs vägen måste bort. Välj det enkla och genomför det vägvalet distinkt så blir tidstillägget inte så stort, men i gengäld går det lättare, med färre bommar, tryggheten växer och med den följer en positiv spiral.

Första kontrollen plockas också med en bra ingång och känsla. Hjärnan börjar kalibrera in sig till mörkret, avståndsbedömningen börjar klarna. Modet växer.

De stora höjderna

Vi drar vidare, mot svårare terräng. Väljer de stora höjderna, går hela vägen upp. På natten måste man komma närmare, inte nöja sig med att skönja höjden på avstånd. Riktningen på höjdformationen är svår att se i mörkret. Axel coachar:

“Gå upp på höjden, ta de där extra 10-30 metrarna, lägg några sekunder för extra säkerhet”. Formationen av berget syns bättre uppifrån. Det är glesare skog, löpbarheten bättre, lättare att gå rakt och hålla sin kurs. Sant på dagen, fast ännu viktigare på natten.

Vi fortsätter och tipsen om förenklingar fortsätter. Vänster, höger eller rakt på? Vad är lättast in till kontrollen? Att förenkla är en dygd!

Träningen är över och mantrat “Välj det rätta, välj det lätta!” ekar på väg hem. Hjärnan har fått ny energi.

Comments

 1. Per Lembre says

  Tyckte det var dags Anders!
  Att skriva ned vad man (borde) ha lärt sig, hjälper i alla fall min hjärna att minnas. Tänker att blogginläggen är för egen vinning och om det inspirerar någon på vägen är det en klar bonus!

 2. Ambitiöst och seriöst, Per!
  Och nästan lika stort att du gjuter nytt mod i vår blogg

Speak Your Mind

*

fem × fem =