Sveriges hårdaste skidlopp

Det finns lopp och det finns lopp. Flyktingloppet 44 km är Sveriges mest kuperade lopp över två fjäll – Kvelifjället och Muruhatten. Eller kanske Norges mest kuperade lopp då 90 procent av åkarna är norskar. Start i Nordli i Nord-Tröndelag och mål hos Ragge i Gäddede i norra Jämtland.

raggelanagssparet

Söndag morgon och regnet strilar mot rutorna, klassiskt Gäddedeväder. Perfekt, vi har bra vallning och bra rill.

Starten går och Benke och jag tar position bakom Södergren, Northug, Brink, Dyrhaug, Dahl och Kjölstad. Den blöta nysnön yr och upp går det direkt 7 km på Kvelifjället innan vi störtar utför på andra sidan.

benke

Rullskidsmästaren Benke är grymt stark på mittpartiet och stakar hårt och jämt. Själv är jag trött redan efter 4 km.

Loppet avslutas uppför Muruhatten med 3 km saxning, att jämföra med Molinabacken i Marcilaonga, orginialdragningen. Här stapplade vi upp i serpentiner något efter Northug och de andra.

northug

Dyrhaug knäckte Northug i spurten strax före Södergren. Benke var 39 min efter och själv vinglade jag in ytterligare 12 minuter senare i blötan.

Sveriges hårdaste lopp är avklarat och jag har inlett mitt eget 100-årsjubileum av Järla!

/tt

tranan

 

 

Comments

  1. Bra jobbat alla tre!
    Vem där? – Mannen med nr 1018 på bild två gissar jag är Åke Hall

Speak Your Mind

*

tolv + 15 =