”På Järlagården är det lätt att hitta människor att trivas med”

mathiasblogg

Namn: Mathias Hall
Ålder: 26 år
Moderklubb: IF Femman (Korsholm utanför Vasa i Finland)
Bor var: Birkastan i Stockholm
Sysselsättning: Håller på att slutföra mina studier inom Fred och konflikthantering vid Åbo Akademi Universitet (Master) på distans. Har läst Utvecklingspsykologi i grunden (Bachelor).


Helt plötsligt dök du upp på Järlagården i vintras, hur kommer det sig?

Jag och min flickvän hade funderat ett tag på att flytta till Stockholm. När hon fick jobb här vid årsskiftet och jag hade möjligheten att slutföra studierna på distans så tog vi vårt pick och pack och flyttade hit. Jag hade det senaste året haft en paus från träningen och idrotten men kände att jag igen var sugen att aktivera mig. Samtidigt är det viktigt att knyta nya vänner när man flyttar till en ny ort och jag kände på mig att på Järlagården är det lätt att hitta människor man trivs med!

Varför just Järla? Hur hörde du talas om oss?

Jag har alltid tyckt att Järla varit en intressant förening som sticker ut i mängden. Jag gillar att det är ett ungt och hungrigt gäng som är starka på såväl dam- och herrsidan. Därtill var alla jag pratade med så positiva till Järla så valet var enkelt till sist.

Vad har du för orienteringsbakgrund? Meriter?

Har orienterat sen jag var 10 år och började satsa i 15-års åldern. Tog några medaljer i Finska Mästerskapen som junior, i seniorklassen tog jag mig upp till top-30 som bäst. Som senior märkte jag att jag inte hade motivation för att satsa 100% och för två år sedan satte en belastningsskada i hälen stopp för det egna satsandet. Nu tränar jag när jag känner för det och trivs med det.

Du kommer från IF Femman i Finland. Berätta om klubben och din roll där som aktiv och tränare.

Jag kommer från IF Femman i Korsholm utanför Vasa. Femman har alltid producerat bra egna produkter, Peter Ivars och Mats Haldin hör till de som lyckats bäst. Tyvärr missade jag gyllene åren 1990-2001 när vi ofta kämpade i täten på Jukola. När jag började satsa hade vi inga seniorer kvar utan bara juniorer. Istället tog en liknande roll som Axel Mattsson i Järla och jag började fungera som ledare samtidigt som jag sprang själv. Det jag njöt mest av var att jobba med frågor hur vi bygger en skön lagstämning som gör att alla trivs och presterar. Vid sidan om Femman jobbade jag (och jobbar fortfarande) som mental coach åt några elitorienterare och friidrottare.

Du är mer intresserad av tränar- och ledarrollen än att elitsatsa själv. Hur kommer det sig?

Grunden är nog att jag gillar att hjälpa andra människor. När jag började verka som tränare i Femman märkte jag hur lite kunskap jag egentligen hade. Det ledde till att jag utbildade mig till tränare och mental rådgivare vid sidan om mina ”egentliga studier” (som var utvecklingspsykologi). När jag märkte att min egen kropp inte höll ihop samtidigt som jag var trött på att resa runt varje helg så switchade jag fokus helt och hållet till tränarrollen.


Vad vill du bidra med i Järla förutom att vara en trevlig kille?

Jag vill vara med och hjälpa våra löpare att nå sina mål såväl individuellt som i stafett. Samtidigt hoppas jag kunna bidra med lite nya tankar och idéer som höjer hela Järla. Som tränare är jag inte enbart fokuserad på prestations- eller träningsbiten, det viktigaste för mig är att den aktive mår bra och trivs med det hen gör. Idrott är fylld med traditioner att man skall göra eller vara på ett visst sätt, jag bryter gärna ner dessa om de inte är till nytta för idrottaren i fråga.

Vad tycker du om Järla så här efter ett par månader?

Järla har gett mig allt jag önskat och mer därtill!

/tt

Comments

 1. Andres says

  Välkommen Mathias – riktigt kul!

  ”Idrott är fylld med traditioner att man skall göra eller vara på ett visst sätt, jag bryter gärna ner dessa om de inte är till nytta för idrottaren i fråga.” – håller med till fullo!!

 2. Finn fem finnar får ny betydelse (IF Femman)

 3. hasse h says

  Ser fram emot att att få samarbeta med dig i elitgruppen.
  Välkommen

 4. maxwell says

  Så jävla kul och så jävla grym!!!!!

 5. Varmt välkommen Mathias!

 6. Kul, välkommen Mathias!

 7. Nisse Nilsson says

  Välkommen till Järla Mathias!

Speak Your Mind

*

elva − 4 =