Lucka 18 – Konsten att se livet från den ljusa sidan

Det finns vissa människor som har en inbyggd förmåga att se positivt på livet och alla dess skeenden, och som också lyckas smitta av sig denna känsla på omgivningen. Såna är bra att ha runt omkring sig. Det finns många såna i Järla, Hasse Holmberg är ett exempel.

När vi igår upplevde Järlahistoriens genom tiderna värsta granförsäljningsväder med mörker och snöblandat spöregn i tolv timmar krävdes det lite av just den varan för att överleva dagen. När jag själv vid åttatiden rullade in på Järlagårdens parkering och trodde att jag var ensam i världen som var uppe just då så möttes jag av Hasse varma skratt. Där i mörkret och i hällande regn stod han och packade upp granar som aldrig förr och njöt av livet och fick mig att vakna till. ”Tjena Tranan, kul att se dig, vilken härlig dag vi har”. Och han menade det verkligen. Sånt behöver man!

Själv hade jag en absurd granupplevelse igår. Jag har varit med om det mesta i granväg i Järla historia. Men igår tyckte till och med jag att det var lite tungt.

Jag sålde min första gran som 12-åring ihop med Harald Stjernström i 23 graders kyla vid Skvaltans baracker, jag har sålt fruktansvärt fula ruskor till gamla tanter i Finntorp och jag har varit med när folk ryckt i Stockholms absolut sista gran kvällen innan julafton i gamla Forumgaraget och jag har stått uppe på Henkan i timmar utan att få ett enda julträd sålt.

Men igår när jag i gryningen och snöblasket svängde in på parkeringsfickan på Kvarnholmsvägen trodde jag att jag kommit till helvetet. Längs en betongvägg bredvid stora bilvägen kunde jag genom den immiga bilrutan ana en hög med granar. Det kändes som att komma till vägs ände. Bilarna ute på Kvarnholmsvägen dånade förbi så kläderna fladdrade.

Men när morgonen kändes som allra värst och jag klev ur bilen för att ta mig an den övermäktiga uppgiften tänkte jag på Hasse Holmberg som redan varit igång många timmar. Upp med blicken, rak i ryggen och se livet från den ljusa sidan!

Det blev trots allt ett par rätt trivsamma timmar där på Kvarnholmsvägen med många spännande människomöten.

God Jul och Gott Nytt år önskar tt


Speak Your Mind

*

tjugo − 14 =