Sträcka 4

Grabbarna hade gjort jobbet bra på de första sträckorna och Bejbom höll på att plocka både tid och placeringar på tredje sträckan hörde jag av rapporteringarna från skogen. Det kändes bra och jag kunde ställa in mig på att få gå ut några få minuter efter. På förhand hade jag spanat in startfältet på min sträcka och lagt märke till en del namn som jag hade lite mer respekt för, bl a Kratov för Orion, och Myhren för Lidingö som båda är vassa nattlöpare. Orion gick det lite sämre för, men Lidingö förstod jag skulle få gå ut föra mig. Jag får kartan av Bejbom som skriker vilt, ”det är orientering som gäller nu Olle”. Mäktigt att se Bejboms ögon, där fanns bestämdhet, hårdhet, fokusering. Nu ska jag inte göra det sämre tänkte jag.

Min taktik blev på grund av utgångsläget ganska enkel, det gällde att springa så fort och rätt direkt från start och försöka plocka ikapp så mycket jag kunde av det jag låg efter, orienteringsmässigt försöka springa snålt i stockholmsterrängen och inte lämna sträcket i onödan. Jag visste väl också tankegången lite grann när det beslutades att jag skulle springa denna sträcka, så jag hade uppgiften ganska klar för mig, gå ikapp täten.

Jag springer iväg och har ca 30 sek upp till en liten klunga på fem lag. Strax efter ettan som är kort och enkel så får jag syn på gruppen som nästan känns lite som de har väntat in oss och tillsammans till tvåan så har det bildats ett gäng på nästan tio löpare. I stort sett direkt så blir jag framsläppt till täten och får orientera som jag vill. Mycket skönt detta tycker jag. Men också skönt att ha med sig ett gäng riktigt löpstarkt folk, likt Algers, Buud, Liljeqvist mm. De kan hjälpa till att pressa upp farten tänkte jag. Målet nummer ett är ju att försöka gå ikapp.

Jag försöker hitta ett lagom bra, snabbt tempo som jag ändå tror att jag ska klara av att hålla. Benen känns riktigt lätta denna dag, eller natt, och det känns bra. Trygg i orienteringen och jag får kontrollerna i början ganska bra. In mot femte kontrollen börjar jag inbilla mig att jag ser någon lampa som springer ut från sjätte. Vet dock inte om detta stämmer. Efter sedan en rejäl långsträcka till sjunde möter jag tätklungan in mot kontrollen. Riktigt gött, första kvittot på att vi har plockat in. Uppskattar att vi fortfarande har någon minut kvar, och försöker öka lite mer. Några kontroller senare efter ca halva banan, precis efter att ha passerat bron över Getaren får jag syn på ljuståget framför mig. Gött nu är vi ikapp. Algers kommer fram och tackar mig lite lätt, och jag kan pusta ut lite grann. Målet som jag haft är uppnått.

Känns bra i benen så försöker ta initiativet till 12:an, går riktigt bra. Springer sedan lite tekniskt sämre några kontroller men kan ändå hålla ganska bra koll. Myhren hjälper till att styra upp någon gång, han verkar riktigt säker. Börjar bli lite trött och funderar lite, rusningen i början kanske tagit på. Jag funderar på om jag ska börja bli lite taktisk, men börjar bli lite trött och märker att jag tappar fokus när jag börjar fundera på annat. Jag bestämmer mig för att springa på så fort och rätt jag kan så får jag se vad som händer.

Går rätt stabilt, missar lite på förvarningen innan gärdeslöpningen till näst sista, och släpper förbi några lag. Surt! Jobbar på in i mål, lämna över kartan till Jakob, känner mig helt okej nöjd.

En fin hård lång natt avklarad, men natten långt ifrån över. Jag får sedan uppleva mitt häftigaste 10-mila hittills. Mäktiga prestationer sträcka efter sträcka. Fantastiskt att följa kamraterna efter mig. Stort!

/Olle

Comments

 1. Och Elsa Jansson har starttid 13:33 i Samma VM-test i morgon.

  Lycka Till alla. Se upp för grodor….

 2. Även David Healy samt Sebastian och Kaspar Hägler springer samma tävlingar som Olle och Anders i Schweiz.

  Och imorgon springer Mats Nordbröden, Morten Westergaard, Martin Vister, Espen Weltzien samt vår träningskompis Jo Forseth Indgaard norska mästerskapen i sprint!

 3. Nisse N says

  Håll tummarna för Olle och Anders i helgen! Hemsida – på franska – finns här http://annecyso.fr/
  Anders startar 13:56 och Olle 16:03 på lördagens medeldistans.

 4. Fuglesang says

  Brolini>>att skriva. Det är ingen rocket science…

 5. Kristian Algers
  ”Eftersom Halden, Kalevan o Kristiansand tillsammans med ytterligare några lag gick ut i tät fanns ju bara ett läge för Olle och oss i gruppen bakom, vi skulle ifatt. Kan väl knappast påstå att jag skulle grejat det på egen hand men med Järlas Olle Boström längst fram i klungan fanns ju möjligheten. Bara för oss andra att hålla i hatten och kuta allt vi pallade. Inledande flackare lite stigrikare terräng kändes bra, kom in bra tempot och hade faktiskt riktigt bra kartkontakt. När vi sedan gick ner i det södra partiet (efter 30-40 min) mötte vi tätklungan på väg in mot en kontroll. kändes som om vi bara var minuten efter och Olle körde vidare i ett tempo som började bli rätt obekvämt. Ett par kontroller senare var vi ifatt tätklungan och det var givetvis en lättnad, nu borde det ju bli lite lugnare ett tag. Men nej, Olle var nästan direkt uppe i täten på den nu rätt stora klungan och borrade vidare. Efter att vi vände norrut igen hade jag faktiskt problem att hänga med klungan. Sista 20 min blev en kamp (och nej, jag kan inte redovisa vägvalen på denna delen av banan), men jag lyckades i alla fall bita ihop och var med in till växling, riktigt nöjd med det!”

 6. AA-> Ja, sen var han nog lite stressad för att inte komma sist!

 7. JV>>jasså, var det så du skrev.
  Espens lopp igår?????
  Gjorde affärer på väg till trean???

 8. Jag förstod inte den finska artikeln, men Google är ju bra på att översäta 🙂 Utdrag:
  -Vi visste att vi kan få fem i en säck om du ska köra riktigt bra, säger lagets svar på de val Axel Mattson.
  Jansson, Jakob sprang till femte delen av en tillfällig 13:00 Långa Natten letka delas in i två letkaksi. Jansson lyckades hålla sig toppen letkassa andra faller mer än fyra minuter bort.

  -Jag visste att Vara (Boström) som kör Långa Natten jag mig själv att gå in i skogen på toppen.
  Espen Weltzien nådde åttonde benet i 20 sekunder Kaleva Rasti och Södertälje aktern. Hans första uppgift var att köra spetsen stängd.
  Praxis för sju avsnitt av investeringen efter fyra schack var klart, funderade Weltzien.
  Peter Muukkoselle är bra för pendling varje dag, men vi måste komma ihåg att mer än femtio Asplund inte har mycket gemensamt Kervo fantastiskt pendling med Mobility. Förutom Muukkonen sällan går att arbeta mycket med flaggan i klubben.

 9. Vet inte om jag någonsin sett en första års senior ta för sig som du har gjort i vår. Kanske jag glömt vad Jörgen och Lasse Lönnqvist gjorde? Men ett stort grattis Olle! Och vad roligt är…….. du kan inte vara helt säker på att ta hem Järlas KM!

 10. Nisse N says
 11. Grymt Olle!
  Grattis!

 12. Helt djävla sanslöst

 13. Olle vann norska VM-testet i Frankrike med 30 sekunder. Även svenskar, Hubmann och Gueorgiou deltog. Grattis!

 14. AA>> Är du du som är kung här?

 15. Nisse N says

  Olles tiomilafacit 2009 – 2011:

  2009 Sträcka 2, från plats 23 till plats 1, tog in 46 sek..

  2010 Sträcka 2. Från plats 19 till plats 1. Tog in 34 sek..

  2011. Sträcka 4. Från plats 15 till plats 2. Tog in 4 min. och 2 sek..

  Imponerande!

 16. Kung i skogen och prins vid tangentbordet

 17. coachaxwell says

  BH-> Han gör som jag säger;)

 18. Farsan says

  Fantastisk underhållning som du bjöd på Olle. Ser fram emot repris på Jukola!

 19. Hur många av de 16,5 km låg du längst fram?

 20. bh>> Brukade inte du ha samma uppgift back in the days?

 21. Härligt Olle! Tycker bäst om formuleringen: ”så jag hade uppgiften ganska klar för mig, gå ikapp täten”
  Respekt!

Speak Your Mind

*

fem × tre =