Inblick terräng

 2010 års Jukola avgörs den 19-20 Juni i Kytäjä, 57 km ifrån Helsingfors. På deras hemsida kan man götta sig i tävlingsinbjudan och terrängbeskrivningar. Jag älskar Jukola och Finlands otroligt nyanserade och härliga terrängförklaringar. Njut och inspireras av detta, saxat direkt från hemsidan, http://www.jukola2010.net/sivut/pages/se/framsidan.php?lang=SE :

 

” De allra flesta orienterarna tycks ha en alldeles klar uppfattning om terrängen som Kytäjä-Jukola bjuder på, trots att ganska få egentligen själva har erfarenhet av just den terrängen. Många har säkert skapat sig en bild av vad som väntar genom de erfarenheter man har från 1981 års lervällings-Jukola (långa FM gick också här 2006). Öster om Kytäjä ligger också Usmi-terrängen,där tävlingar arrangerats på nationell och distriktsmästerskapsnivå. Hösten 2008 fick många en försmak av
Kytäjäterrängen just genom att FM-budkavlarna arrangerades i Usmi. Mellan Usmi och lervällings-Jukola-terrängerna hittar vi alltså Kytäjä. I norra delen av området har visserligen tävlats om Jukolaseger tidigare. År 1970 gick en del av banorna i Paarijoki-Jukola just i 2010 års tävlingsterräng. Då ansågs terrängen vara mycket svår. Åren har knappast medfört någon förändring därvidlag.

Det område, som nu används för Kytäjä-Jukola har ofta benämnts Usmis ödemark. Ödemark är just vad det är, om också korsat av skogsvägar.
Terrängen består i huvudsak av skarpt avgränsade,ca 20-30 meter höga berg. Mellan dem kärrdälder. Stigar finns nästan inte alls. Det är bara
skogsbilvägarna och någon skidspårsbotten, som underlättar framkomligheten. På 1970-80 talen gjordes en mängd avverkningar på
området, men för orienterare är skogen i bästa skick. Kilometerfarten blir dock lägre än i något Jukola på 2000-talet. 

De Jukola-kavlar som 1956, 1970 och 1981 har genomförts i grannterrängerna,har alla klassats som krävande. Den sistnämnda av de tre,genomfördes dessutom under extrema förhållanden. Kytäjä-Jukola
blir säkert en krävande orienteringstävling där placeringarna växlar
under natten och säkert också leder till stora differenser mellan topplagen. Om man gör ett fel i den här terrängen, blir följderna större än i de flesta andra terränger. I synnerhet på natten ställs tätlagen inför svåra utmaningar. Å ena sidan måste man hela tiden koncentrera sig på att i en krävande terräng lösa svåra orienteringsutmaningar, å andra sidan påminns man om att man befinner sig i en urban urskog genom att natthimlen lyses upp av den närbelägna staden Hyvinge och av trafikbruset från motorvägen strax intill. ”

 

Någon Järlait som har en klar uppfattning om 1981 års lervälling-Jukola?

 

Ikväll avgörs Mila by night deltävling 4 på Ön. Järla ställer upp med starkt startfält i både dam- och herrklassen, ännu ett avstamp mot Jukola 2010 och andra viktiga stafetter. Totalställning i touren är mycket glad läsning, i herrklassen toppar vi de 5 första platserna (före 5 IFK Ö:are), Jackson högst, och i damklassen toppar Elin med Stina på 8:e plats.

Comments

 1. Jonas den gamle says

  PS. Om det skall bli svar från farsan (Ragge) så får det vänta till påsk när jag är där. Han har varken internet eller bloggar men däremot frysen full av Röding.

 2. Jonas den gamle says

  Tror att det blir svårt att få Ensio att skriva här. Riktiga karlar bloggar inte som ni vet.
  Eftersom jag fick frågan så är mitt enda bestående minne från den idrottsliga att det var långt och jobbigt. En typisk sträcka som ingen ville springa. Minnet av terrängen är mest att den påminde om Tyresta efter ett kärnvapenanfall och dränkt i vatten. Tror att det var den längsta slutsträckan jag sprungit dessutom. Har för mig att det var ganska utspritt och vi var rejält långt efter i tid när vi gick ut på slutet.
  Det tuffaste och mest bestående minnet är nog ”after work”. Ensio var rejält i gasen efter sitt lopp. Tror att han bara hade gympadojor med sig i leran. Inget som hindrar hårda killar eftersom man bara tar första bästa Graningekängor som står i tältet. När vi skulle hem sedan så kom inte bussen. Jag har för mig att Ensio försvann och sedan bara dök upp på båten. Efter två timmar i kärnvapenträsket så satte jag på mig mina väl ingeggade och blöta kängor och liftade med någon buss tror jag. Tror inte att vi duschade på den tiden. Resten av laget tog tåget. Resten flyter ihop med övriga Jukkola-resor och det är svårt att säga vad som hände just denna resa. Men Ensios hårdhet både före och efter tävlingarna utgör stora delar av minnena. Hallå Flossie.

 3. Strålande Jimmy! Härlig skalp idag.

 4. jag är inne i kartbanken!
  dagsverke: 9.8km, 730hm. för den som kan tänkas vara intresserad:

  http://kartor.jarla.com/show_map.php?user=anho&map=261

 5. Skulle vara kul att höra OL-Bosses kommentar om detta lopp:
  En del stora elefanter långt ner (Nordberg).
  Ser ut som Martin defenitivt hängt av si Brolinkostymen. Ser mer ut som Wassberg nu.

 6. Björtn Ferry says

  FAN för mig får det gärna bli dödsstraff eller i alla fall upprepad pungspark för alla dopningsbrottfällda!

 7. http://www.pom2010.com/lists/pom2010_res_day1.html

  Olle imponerar, som vanligt! Kul att även härberg sprang bra. Imorgon worldranking tävling. Bra folk, full fart!

 8. Enligt espen sprang farsan utan lampa på förstasträckan och hade läst in avslutningen innan det blev för mörkt!

 9. Upp i ljuset says

  1981, vilket mytomspunnet Jukola-år. Kanske ska Espen ta hand om första sträckan till sommaren. Eystein W dominerade totalt på första 81, inne i ledning med 3,19 tillgodo på tvåan.
  Det sägs även att vår egen Tordan (då dock i Bajen) borrade i täten fram till slutkontrollerna, men att han där hängde på för långt åt höger och struttade i mål 13 minuter efter Eystein. Slagen med 3 min av Juha Mieto. Legendariskt!!

 10. Vet peter ens hur man svarar i en mobiltelefon?!

 11. Nån som känner till om Peter vet hur man kommer in på bloggen?

 12. Apelsinen står på spel!

 13. modebloggarn says

  Det är för mycket solglasögonen i pannan i dagens järla!…

  ”Vi är inte bäst, men vi är FAN snyggast!”

 14. den terrängbeskrivningen är fin lyrik =)

  vilken är järlas bästa placering hittills? (dvs den vi ska sla)

 15. AA>> Jag är hedrad, ”bästa tråden hittils”, fina ord från dig. Bloggen lever!!

 16. Det här är den bästa tråden hittils. Rena nostalgitrippen.

  Nu åker vi bakåt; Ensio, den hårdaste av de hårda. Klagade ALDRIG, var bäst när det var som djävligast. Inte förvånande att han tog in 9 minuter på täten. Första gågen jag träffade Ensio, skidlägret på Klackbergsgården 1969. Ensio kom med ETT par skor i bagen – skidskorna. Tävlade aldrig med fjantigt pannband och skulle aldrig komma på tanken att använda solglasögen – än mindre skjuta upp dom ipannan.

  Bortglömt namn i kavlesammanhang; Anders Fitger, som kom från Örby IS tillsammans med Lasse Längberg. De två sprang de två första sträckorna och levererade alltid. T o m bättre än MArtin/Olle. Apropå Örby – därifrån kom ju också Leffe Mattsson. Han med kartorna på muggen. Och hur är det? För att vara äkta Järlait ska man bara ha tävlat för en klubb, inkluderande mor/farföräldrar. Axel sorry…

  Nu till pristävlingen. Peter S får en flaska Moet om han kan få Ensio att göra ett inlägg om den här diskuterande Jukolan.

 17. Axwell -> Det är väl mullningen av banan. Passmärkena för att banan skulle hamna på rätt ställe när man mullade som du tolkar som mål.

  Jag kommer ihåg när vi i gamla Turan mullade kartorna till Tio-mila. (Turan är med i arrangörsgänget) det tog en jädrans tid. Speciella granskare kollade varje karta att banan blivit rätt mullad…

  Det var tider det… inte bara slänga in en utritad bana i en kopiator, trycka på knappen och sen gå och fika!

 18. Skönt att den där kartan har legat på dasset på åland jävligt länge och nu ska man helt plötsligtspringa jukola där i sommar!!! Men ja har alltid undrat varför det är 5 olika mål inritat på kartan?

 19. Tranan>>Svajigheten består – kolla 2009s Jukola.

  Som sagt,Järla – Orienteringens Bajen – blandar geniala passningar med självmål.

  Men nu djävlar är det andra tider på gång.

 20. Jag gick på det som stod i Järla Nytt nr 3/81. När jag nu kollar i resultatlistan på nätet ser jag de verkliga växlingsplaceringarna: 111-25-21-6-52-47-64. Totalt startande lag: 749.

  Lite svajigt lag… Ensio tog in 9 min på täten på str 4 och Uffe Sandberg tappade 25 min på täten på sträckan efter…

 21. benke blodsmak says

  Jo, det var vidrigt och tungjobbat. å andra sidan tog jag fler lag än det Tranan anger. Han kan inte ha varit inne och kollat på den fin-fina statistiksidan från jukola.

 22. Pure "polka dot" Jersey says

  Ragge, det är nu du ska göra ditt inlägg, och vinna den åtråvärda apelsinen. Krydda gärna med finsk bitterhet och hårdhet i storyn om 1981-adepterna.

  Benke>> Stongt, 1 placering upp. Det kan ju inte varit en så vedervärdig upplevelse.

  Laget>> Imponerande växlingsplacering efter fyra. Det får vi ta och göra om i Juni.

 23. Spännande info om ”regn-Jukola” 1981!! Onödig bom på 13:e! Trött och frusen kanske? Terrängen ser sådär ut…

  Tyvärr blir det nog ingen apelsin, räknas inte som eget blogginlägg, bara en kommentar på annans inlägg.

  Apelsinen står fortfarande på spel alltså! Ensio kanske? Peters första? Knappast… Jonas den gamle om sistasträckan?

 24. benke blodsmak says

  Här kommer som utlovat kartan.

  Klicka på kartlänken http://www.jarla.com/jarla_ny/download/jukola_81.jpg

  Tävlingen var en vedervärdig historia, men ganska kul så här i efterhand. Att den blev så hård berodde mycket på vädret. SPÖregn från det man klev av båten till man klev på igen.

  Eller som det brukar heta i väderleksrapporterna ”Hällregn, mot kvällen tilltagande, med sjunkande temperaturer”.

  Det var även hård terräng – kuperat, svårt, tät skog mm, och blött, blött.

  Peter brukar än i dag berätta om när jag blev väckt och fick höra att vi låg 6:a efter 4 sträckor. Och blev så nervös att jag började skaka i händerna och inte fick in linserna i ögonen. Men det berodde förmodligen mest på kylan.

  Här finns statistik från Jukola från tidernas börja fram till nu. http://www.jukola.com/tulokset/se/

  Tranan, du kan posta apelsinen.

 25. Space Cold says

  tt>>siffran efter namnen – är det dagens ålder?
  Denna generation var inte så mycket sämre än dagens. Ensio in som 6:a efter str 4.
  Anders, Olle m fl. upp till bevis.

 26. I morgon bitti scannar jag in tävlingskartan från regn-Jukola -81 och lägger ut.

 27. Järlas Jukolalag 1981 med växlingsplacering:

  1. Peter Sandström, 100
  2. Lasse Längberg, 64
  3. Hasse Develius, 18
  4. Ensio Kolari, 6
  5. Ulf Sandberg, 50
  6. Bengt Hall, 49
  7. Jonas Andersson, 64

  757 startande lag.

  Den som först gör ett eget blogginlägg av dessa får en apelsin!

 28. Förr-i-tiden-bloggarna lyser tyvärr med sin frånvaro i Järla…

 29. Rapport från Mila!?

 30. Stone cold-> Lugnare nu!;) Kan typ inte du eller Peter S berätta om jukola förr i tiden?!

 31. Stone Cold says

  Det är helt okey att du är proaktiv med Finncrisp MEN resultaten från O-Tou 2:4????

Speak Your Mind

*

ett + 17 =