Hårdast i Stockholm

rudan1

Häromdagen körde jag ett skidpass som kan beskrivas som en fantasisk uppevelse! Det finns ett enda egentligt elitskidspår i Stockholm. Spåret är mycket sällan preparerat men nu finns det åkbart och njutbart, men bara för de riktigt hårda. Det är 16,7 km-spåret i Rudan.

1990 skulle Stockholm och Haninge SOK ta sig an längdskid-SM. Ett enormt arbete lades ner på förberedelserna. Rudans skidstadion och friluftsgård byggdes och spår anlades med gräv- och schaktmaskiner för alla distanser och för hårdingar som Svan, Mogren, Ottosson och Håland. Per Forsberg var SM-general.  Allt var upplagt för succé. Det var bara ett problem, snön fattades och tävlingen flyttades till Östersund.

Kvar blev Rudan som idag är tämligen igenbommat och förfallet och SM-skidspår som för en tynande tillvaro. Endast en handfull gånger på de här 20 åren har 16,7 km-spåret (som skulle köras tre varv på 5-milen) varit preparerat.

I söndags gjorde jag min tredje runda någonsin på detta Stockholms allra hårdaste spår. En tämligen flack inledning kan lura den hårdaste klassiska åkare. Efter ett par kilometer letar sig spåret upp i Rudans labyrint av branter, stup och knixiga höjdpartier. Efter typ 67:e springbacken och 84:e nittiograderskurvan som måste tas med trampsväng börjar man bli lätt sliten. Mina Starlight knakar misstänkt och precis när man springsaxat uppför kastar sig spåret rakt ner över höjden på andra sidan för att direkt vika av åt sidan.  

Jag kan rekommendera alla som är modiga att ta sig an denna utmaning medan den finns! Det är kanske inget man ska dra ut sina RCS i även om spåret just nu är packat med pistmaskin och preparerat med spårkälke. Det är en skidupplevelse i Stockholm du inte kommer att glömma! Men som sagt, bara för de hårda. Tack Lollo Hanning (fd Järla) och kollegor på Haninge Kommun som preparerar.

/Trötta Tranan

Comments

 1. Grymt Mika Myllelä-före på Rudans monsterspår i morse, hela 16,7-slingan! Uppkavlade ärmar och silverklister. Mums!

  Inte en meter gratis när det är 9 grader varmt dock…

 2. Åkte på Rudan-spåren idag. Skrapade ihop 21 km på diverse olika spår. Tråkigt nog var bortre delen av SM-spåret inte preparerat idag, så mitt mål att åka Stockholms hårdaste spår står fortfarande kvar. Spårkvalitén var skiftande, från jättefina spår på ängarna till obefintliga och sönderkörda på vissa skogspartier på 10-km. Ut och gnugga!!

 3. Järla brukar alltid har ett eller par lag i DM-stafetten längd. Fjolårets lag Hall, Höglund, Trahn verkar ligga lågt i år. Men det är bara att dra ihop ett gäng och köra. Englund har fixat ett gubblag såg jag.

 4. Sparrisen says

  Lidingö matchar ett lag vore ganska kul om också kunde köra ett lag.

 5. Mina skidor står i förrådet. Bara att komma hit och valla sen ska jag åka för laget, vilket beryder för guld… Härberg kan nog åka dubbla sträckor annars.

 6. Forsberg>>Välkommen in i matchen!
  Låt oss ta tillfället i akt och tacka för dina initierade och stämningsladdade speakerinsatser som ger hela orienteringsrörelsen ett stort lyft!
  Vi har diskuterat skidmeriter tidigare denna vecka. Hur ser dina ut? Några resultat i skid/skidol i Järlas dress?

 7. Någon som utmanar Lisa Larsen på söndag?

 8. Skidkommitén agera! Flyg hem espen och valla hemmyrs skateskidor så tar Järla guldet. Brolin var ju på läger med marren och säger själv att han var Oohemutligt stark!

 9. Sparrisen says

  Förresten ingen som e sugen på att se om man kan efteranmäla ett lag till stafett-DM i skidor på lördag?

 10. Sparrisen says

  Man kanske vågar sig ut på det nu efter lite skidträning 🙂

 11. Per Forsberg says

  Det är inte utan att man nästan blir lätt tårögd av att se och läsa detta om SPÅRET. Det känns alltjämt blytungt att vi tvingades till flytten – från Rudan till Haninge Norra – som Östersund döptes om till.
  Det är bara att hålla med Tranan – ta chansen att uppleva Stockholms häftigaste skidspår medan chansen finns.

  /Foppa

 12. Blev riktigt sugen. Ser ju supernice ut. Tuff är jag ju, men elit…. det vette katten.

Speak Your Mind

*

två × 5 =