Sisu, Jukola och Järla

Jag skriver min finlandssvenska on har ingen koll på svensk grammatik. Den enda gången jag var intresserat skolsvenska, var en månad i högstadiet och vi hade vikarie, som var snygg som fan. Då kämpade jag, men har glömt allt (menar grammatik). Läser man bara Skogsport har man inte tänkt så mycket det. Men jag har finsk Sisu och hjälp av det klarar man sig väl i livet. Också i Sverige.

 

Vad är Sisu? Det är mest attityd, att aldrig ge upp. Du tror på din sak och sen du kör oavsett vad andra tycker och tänker. Det kan vara dumt också, när du inte fattar att det här inte går, men ändå du kämpar. Men märkligt är att om du har äkta Sisu kommer du slutligen att lyckas!

 

I Jukola behöver man Sisu i hela vacker sommarnatten. Ni kan skapa tillsammans ”Järla Sisu” – ert sätt att orientera i Jukola.  ”Järla Sisu” är mest attityd tror på dig själv, ditt sätt att orientera och att du kämpar fysiskt, tekniskt och mentalt varje sekund under loppet. Som laget kan ni tänka, att ni har tillsammans ca 140 kontrollsträckor framför er (7 X ca 20 kontroll). Ute i skogen ska du tänka, att den här kontrollsträcka/situationen är en del av helhet. Man kan ta bara en kontrollsträcka i taget. När varje i laget har samma attityd, ”Järla sisu” med hela tiden och ni har genomfört tillsammans alla 140 kontrollsträckor blir resultat exakt den man tjänar i den här gången.

 

Det är några viktiga träningar kvar före Jukola. Du ska tänka i varje träning och i varje kontrollsträcka att nu är jag i Jukola. Du gör ditt bästa i varje situationen; bra plan och framförhållning, blicken upp och förenkla både kartbild och terräng. Du ska ha offensiv tanke med full fokus hela tiden med hjälp av ”Järla sisu”!

 

Jag följer er i Jukolas TV-studio var vi gör direktsändning hela natten och hoppas jag kan nämnda Järla många gånger särskilt när solen börjar värma igen; ”… kärki tulee nyt kuudennelle rastille ja kärjessä on edelleen Järla! Järla on nouseva huippusuunnistuseura Tukholman Nackasta…” Pekka

jukola3

 

 

Comments

 1. Student says

  Det sägs att Peter Hemmyr här sin studentfest dagen före Jukola. Favorit i repris (dålig mage)?

 2. Göran A says

  Mycke bra Pekka. Det här skall vi jobba vidare med. Tjejer och killar kan vi få se lite Järla sisu redan på lördag?

 3. Jukola76>man kan inte leva på gamla meriter hur länge som helst.

 4. Jukola76 says

  AA har man tummen mitt i handen förstår jag att det blir problem, för oss andra ligger den bara skönt mitt i handen.

 5. varför ser rajamäen rykkmentti löparen som wiberg passerar så trött ut?!

 6. Till ansvariga coacherr för Jukola
  Kommer ni sätta upp någon ”Emit-träning”?Att springa med en vallakloss i handen är ju en helt annan gren.
  Här finns sekunder att tjäna!

 7. Wiberg i ytterspår. Mums!

 8. Nisse N says

  Jag har ett fins-svenskt lexikon men jag skulle inte ha kunnat göra en så bra översättning som min ”namne in spe”. Jag tror inte heller att min namne i klubben skulle känna en risk att få gå till Solna. Mera Sisu så tror jag att vi får se en långpromenad i midsommarveckan!
  Nisse N

 9. Pekka says

  Spännande gänget ni är! Hoppas jag får möjligheter lära känna er. Tyvärr är jag i NOC min hemmatrakten Angelniemi, när ni har KM i Muskö; verkar var härligt arrangemang. Men vi måste arrangera riktigt SISU-festen någon gång och då måste ni avslöja vem ni alla er!

 10. Rättare says

  Vi har ju faktiskt 2 Nisse i klibben… Med tanke på språkbruket i inlägget kanske det inte är herr ordförande som lagt inlägget… 🙂

 11. Pekka
  Kanske ”Nisse” och ”Bloggolainen” är samma person?
  Järla är en lurig klubb…..

 12. Jag visste inte att Nisse kan finska – måste vara lite försiktigt i framtiden…

  Järlamaen Rykmentti – inte bra; Jukola överkontrollant är den tuffaste person i världen (jag var i den rollen 1995-00) och det blir diskvalicering med det namnet!

 13. Bloggolainen says

  Pekka>är det en bra eller dålig idé att”finlandisera” och anmäla Järla som Järlamen Rykmentti till Jukola????

 14. En något noggrannare översättning lyder; ”täten kommer nu till sjätte kontrollen och det är återigen Järla som är i ledningen. Järla är en orienteringsklubb från Nacka som är på stark frammarsch i orienteringslivet”.

  Fan, jag får nog gå till Solna ….

 15. 30-årskrisen says

  Självklart så kör jag ytterkurva Azl. Vill minnas starten som otroligt inspirerande, minst 10.000 pers i publiken.

 16. tranan says

  En legend har pratat. Tack för inspiratonen! JÄRLA SISU

 17. Tråkigt att Pekka valde en bild där Wiberg lägger sig i ytterspår och trycker till;)

 18. Orto-peder says

  Min finska är lite knackig men här tror jag att vi har svaret ”Ledningen bibehålls under sjätte sträckan och överst på resultatlistan finns fortfarande Järla! Nackaklubben Järla från Stockholm har ökat tempot…”

  Nu blir det ”Järla SISU” så det sjunger om det. Du ska få snacka järla under både dam och herrstafett! Tack för inspirationen Pekka

Speak Your Mind

*

tio + 7 =