Utmaning i fjällmiljö!

DSC00114

Kiruna Extreme Mountain Marathon 21-22 aug, OL-tävling över två dagar med övernattning på fjället. I våra ryggsäckar finns tält, sovsäckar, mat, kök och ett ombyte när vi ger oss ut på det som ska bli en magisk upplevelse över vindstilla vidder under gassande sol!

När det stod klart att årets upplaga av Kiruna Extreme skulle avgöras i Riksgränsen/Narviksområdet var saken klar. Vi måste dit, där fjäll möter hav! Tävlingsdagen iförda Järlakläder och med varsin 5-kilos ryggsäck börjar äventyret. Vi har haft drygt två timmar på oss att studera kartan och planera för vägval.

De tre första ”posterna” går bra, men sen släpper koncentrationen. Huvudet lockas från att grovorientera på fjällkartans 50:000 del till att finorientera, i tron att det är en 10:000:dels karta i Roslagsterräng. Med det följer att vi trocklar in oss under branter och ovan branter som vi måste passera, vilket tar tid och ork.

unnamed (1)

Utförslöpan ned mot nattlägret känns som en evighet. På håll ser vi alla tält. Vi rullar på utför, spejar efter mjuk mossa att ta avstamp från, för att undvika fjällbjörkas grenar och andra håligheter.

DSC00108

Efter 5:45 stämplar vi in i nattlägret. Vi ligger tvåa efter ledande lag i klassen Medium Women. Nu väntar mat och sedan ett kvällsdopp i fjällsjön. Solen går ner men innan dess ligger vi i sovsäckarna (den natten är det 18 grader varmt!).

DSC00120

I jaktstarten dag två går vi ut 13 minuter efter lag ”Pannbenet”.  Våra första tre kontroller går galant och vi är nästan ikapp. Men sedan gör vi en alldeles för stor lov runt Geitvatnan och blir ståendes med utblick över en ravin.  Magisk utsikt javisst, men mentalt lite tufft. Vi får springa längs bergskammen tills det är möjligt att ta sig förbi och utför fjället mot ”post” nr 4. Så tar grusväg vid, hårt underlag och ryggsäcken gör sig påmind. Ett välkomnande landskap med små vattendrag och hytter minner om skärgårdens karga små fiskesamhällen.

Vi lyckas med att gå under fem timmar, behåller vår andraplats och känner oss mer än nöjda med vår prestation! 37 km Fågelvägen och med nivåskillnad på 3 000 m.

unnamed

Detta vårt Äventyr under fysisk ansträngning går även nästa år. För er som vill ha större utmaningar finns klass; Extreme( 90km) och Large (60km).

DSC00083

Stort Tack till Kiruna OK som är arrangörer!

/Järladamerna Gunilla och Kerstin